CONSLA

Műhelymunkától a színpadi előadásig: egy mozgásforma születése

Gyerekkoromat Kubában tölthettem, így a salsa hangulata már a korai években megérintett. Amióta az eszemet tudom, lételemem a tánc, él bennem egy belső ritmus, ami mozgat és teret kíván. Az évek során számtalan mozgásformát megismerhettem, táncoltam, magas szinten műveltem, táncművész diplomát szereztem. Ennek ellenére folyamatosan éreztem egyfajta hiányt: amit az egyik táncban szerettem, hiányzott a másikból és fordítva. Ahogy teltek az évek, egyre erősödött az érzés: ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy tudásom legjavát egyetlen formába integráljam, így 2010 januárjában a hazai salsa és kortárs táncosok közös találkozása alkalmával megjelent az új mozgásforma.

Az első rövid show 2011-ben állt össze. Partneremmel, Leon Roseal közösen 46 országban mutattuk be  a salsa, kortárs tánc és kontakt tánc fúzióját, azaz a CONSLA-t, mely mindannyiunkat magával ragadt. Míg Leonnal salsa fesztiválokon dolgoztunk együtt, addig én a technika fejlesztésével, kísérletezésével, az improvizációs metodika kidolgozásával és a táncszínházi darabokban való megjelenéssel foglalkoztam. A következő évben elkészült az első, színházban előadott, 10 perces koreografált alkotásom. És ahogy a tánc, a mű is egy határokat összeolvasztó együttműködés lett: a darab magyar, francia és osztrák táncosok közreműködésével készült.

Nemcsak a CONSLA nyelvezetének sajátossága a kapcsolódás, de személy szerint is fontosnak tartom a belső utat, amely önmagunkhoz vezet. A színpadi megjelenések mellett nagy hangsúlyt kaptak az improvizációs workshopok is. Ezek a 3 órás műhelymunkák a partneringben történő kapcsolódás, vezetés-követés közben egymás súlypontjával való játék, kreativitás és improvizációs készség fejlesztéséről szólnak. A mozgás, a tánc, és az önmagunkhoz eljutás minőségi pillanatai ezek.

Az út következő állomása a 2012-ben megalakult ConslaCore amatőr salsa táncosokból álló társulat volt, amit, 2013-ban követett a shanghai Swatch Art Peace Hotel rezidencia programján alapított dot.Consla profi társulat.

Ahogy gyűltek az élmények és a tapasztalatok, egyre érett az igény a teljes estés előadásra: 2014-ben, a  Közép-Európa Táncszínház – Ifjú Koreográfusok Fórumán történő együttműködésből, a következő évben létrejött a Click című darab. A koreografálással párhuzamosan fejlődő  improvizáció hatására született meg a vágy a CONSLA szabad gyakorlására, amelyre az azóta is alkalmanként megrendezett házibuli hangulatú CONSLA jamek adnak otthont. A salsa közösség fejlődött a CONSLA-ban és akadtak olyan táncosok akik már a profi táncosokat is megihlették, és kedvet kaptak a technika elsajátítására, így 2016-ban elindult az első alkalommal megrendezett 6 hetes profi CONSLA táncos továbbképzés.

Click fogadtatása és létrehozásának élménye egyértelművé tette számomra hogy az alkotás az én utam, ebbe az irányba szeretnék kiteljesedni. Így ezt évente újabb bemutató követte: 2016-ban napvilágot látott a lelki labirintusainkban barangoló P@88w0rLd duett Frigy Ádámmal, majd 2017-ben, Sarita Piotrowski koprodukciós partneremmel, a londoni „Resolution” fesztiválra szánt Glimpses női duett.

 
2018-ban a dot.Consla már két premierrel is büszkélkedhet: a krízis állapotairól szóló SOS lebegés triójával és a Nemzeti Kulturális Alap – Imre Zoltán Program nyertes pályázójaként színpadra vitt I hear you alkotással. A CONSLA improvizáció színpadi megjelenítése ihlette a hat táncos és Harcsa Veronika Gyémánt Bálint jazz duó minőségi kapcsolódási vágyából születő előadást. Az előadás 2019-ben, országos turnén, ismét látható. A CONSLA életre kelt és ma különböző csatornákon folyamatosan teret talál, hogy megmozgassa szívünket, elménket és érzékeink teljes tárházát.
 

Mi a CONSLA?

A CONSLA több, mint egy tánc. A CONSLA egy szerteágazó, globális projektté nőtte ki magát. A CONSLA sokakhoz szól, hiányt pótol, egységet teremt.

A mindenki számára elérhető improvizációtól a páros- és társastáncok vezetés-követés technikáját fejlesztő műhelymunkákig, a CONSLA technikai tréningen keresztül, a szóló-, és páros koreográfiákig, táncosok széles spektrumát mozgatja meg. Mind amatőr, mind profi szinten táncosokhoz és táncoktatókhoz is szólunk.

 

A CONSLA partnering ötvözi mind a latin, páros táncok kötött és egyben vezetés-követésből adódó közösen megszülető spontán kontakt tánc mozgásanyagát, a modern tánc adta szabad térhasználattal, az improvizáció adta önkifejezéssel.

 

A szigorú vezetés-követésbe beférkőzik az egyenjogúság, az oda-vissza hatás. A CONSLA eredetileg a salsa partnering technikáján keresztül fejlődött, de a későbbi szakmai tapasztalatok teret adtak valamennyi páros tánc bevonására; ilyen tekintetben a brazil zouk jelenleg is nagy hatással van rá. A különböző hatások miatt, a CONSLA egy folyamatosan fejlődő, állandóan alakuló műfaji ötvözet.

 

Amit a CONSLA közvetít: szabadság, egység, önmegvalósítás.

CONSLA műhelyek, alkotótér

CONSLA improvizációs workshopok vezetett improvizációs foglalkozások, amelyek az egyéni kreativitás kibontakozását, a zenével való összhangot, és a páros vezetés-követés minőségének fejlesztését tűzi ki célul. Ezek egyensúlyban tartásával egy közösen improvizált páros tánc valósul meg, és létrejön a ‘fun, flow, freedom’ érzés:  a tánc magával ragad, felszabadít és átjár. A visszajelzések alapján ez az érzés teljes mértékben jellemző a CONSLA-ra. Mindenki számára elérhető óratípus, az adott közönség összetételéhez igazodva (salsa, versenytánc, tangó, kizomba, zouk, west coast swing, kontakt és kortárs táncosok jelentkezésével).

A CONSLA Jam-eken szabad gyakorlási lehetőséget és jó hangulatot biztosítunk.

ConslaCore salsa táncosokból álló amatőr társulat. Az itt történő műhelymunka célja, egyrészt,  a CONSLA improvizációs nyelv haladó szintű gyakorlása, másrészt, kortárs tánc és kontakt improvizáció fókuszú fejlesztés. A ConslaCore hozzásegíti a táncosokat a „salsa show” jellegű koreográfiák tanulására és előadására.

CONSLA tréning olyan, elsősorban profi táncosok számára kialakított tréning, amely elmélyíti a CONSLA-ban előforduló valamennyi műfaj megértését, erős tudásbázist biztosít, lehetővé téve a műfajok közötti átjárást és a fúzióban való technikai fejlődést.

A dot.Consla 2013 óta működő projekt társulat, amely szabadúszó táncművészekkel dolgozik. Kötetlenül merít a salsa, kontakt tánc és a kortárs tánc elemeiből.

kötött partnering alapú koreográfiák mellett az improvizáció is fontos szerepet kap a társulati munkában. Koreográfus és táncosként is izgalmasnak találom a személyiségek kibontakoztatását, hiszem, hogy a táncművészek a saját mozdulataikon keresztül tudják a legmélyebben kifejezni pillanatnyi érzéseiket, gondolataikat. Úgy érzem, mindannyiunknak fontos ez a szabadság.

A repertoár darabjai olyan aktuális témákkal foglalkoznak, amelyek legtöbbször az emberi kapcsolatok pszichológiája körül forognak. Ahogy a partneringben, úgy a munkafolyamatban is megjelenik, az egyéni törekvés mellett, a közös akarat: szeretek együtt alkotni a táncosokkal. Ahogy kialakul az őszinte, dinamikus és természetes párbeszéd, úgy lesz erősebb a darab, hiszen egységben születik, és önazonosság, életünk szerves részévé válik.

hu_HUMagyar